Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά (ABR)

Περιγραφή

 

Τα ακουστικά προκλητά δυναμικά (ABR) είναι η μέθοδος πρώτης επιλογής για την διάγνωση της παιδικής βαρηκοΐας από τη γέννηση έως και τα 3-4 χρόνια της ζωής.

Με τη μέθοδο αυτή καταγράφουμε τις απαντήσεις του ακουστικού νευρικού συστήματος μεσω ηλεκτροδλιων που τοποθετούνται στο πρόσωπο και πίσω απο τα ωτικά πτερύγια σε διάφορες εντάσεις ήχου που αναπαράγονται μέσω ακουστικών υπο μορφή ήχων (κλίκς).

Η εξέταση με ABR μπορεί να βοηθήσει στο να διαγνωστεί μια απώλεια ακοής καθώς και διαταραχές του κεντρικού νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, αλλά και σε αυτούς που δεν μπορούν να εκτελέσουν ένα τυπικό τεστ ακοής.

Οι δοκιμές αυτές συχνά απαιτούνται και για την αντικειμενική βεβαίωση βαρηκοΐας ή κώφωσης.

 

Πώς γίνεται μια δοκιμή προκλητών δυναμικών;

Είναι γρήγορη και εύκολη και δεν έχει σχεδόν κανένα κίνδυνο ή επιπλοκές. Δεν χρειάζεται καν να είστε ξύπνιοι, ενώ η δοκιμή εκτελείται.

Ο εξέταση γίνεται με το ασθενή ξαπλωμένο σε ένα εξεταστικό κρεβάτι ενώ ο γιατρός τοποθετεί μικρά ηλεκτρόδια (αυτοκόλλητα με καλώδια που επισυνάπτονται) στο τριχωτό της κεφαλής και στο πίσω μέρος των αυτιών σας.

Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με μια μηχανή που καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας.

Κατόπιν τοποθετούνται ακουστικά στα αυτιά τα οποία αναπαράγουν μια σειρά από ήχους ή κλικ, αλλά δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Τα ηλεκτρόδια που τοποθετούνται μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα που παράγονται από τον εγκέφαλο, μετά από ακουστικά ηχητικά (κλικ) που παράγονται μέσω ακουστικών, στην ειδική συσκευή όπου καταγράφεται πως ο εγκέφαλός σας αντιδρά στους ήχους που ακούτε.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και το κάθε αυτί εξετάζεται ξεχωριστά.

Η εξέταση τελικά Θα δείξει αν η ακοή του παιδιού ή του ενήλικα είναι φυσιολογική ή αν υπάρχει βαρηκοΐα και ποια είναι η βαρύτητα της.